FOOD IS NOW: MADEN OG HAVET I CENTRUM

PUBLICERET TORSDAG 27.4.2023

Oplevelsesområdet Food Is Now tager madens potentialer og handlerum under kærlig behandling gennem performances, mad og debatter. Se oplevelserne her.

Verdens længste tangsalat. Østersmeditation og tangparty. Teens modsætningsfyldte historie udfoldet gennem poesi. En quiz om havdyrenes forbløffende seksuelle diversitet. Alt dette og meget mere finder du under festivalen på Food Is Nowet nyt oplevelsområde i Bazaar-området der sætter maden og havet i centrum.

Med Food Is Now dykker vi ned i havets mysterier. For mens de drastiske forandringer på landjorden og i luften er synlige og derfor til at forstå, er livet i havet svært at begribe og forestille sig. Uden vand vil der ikke være liv.

Hav og vandmiljø er komplekse og vigtige økosystemer, som vi skal beskytte. Vand kender ingen grænser, og vores valg har konsekvenser for økosystemer ud over Danmark – uanset om vi taler om fiskeri, produktionsmetoder eller forbrugeradfærd.

Du kan opleve maden på helt nye måder og blive klogere på havets hemmeligheder og fantastiske smagsunivers gennem kunst, performances, workshops, talks og nytænkende gastronomi – ofte mixet sammen!

Vi bruger også Food Is Now til at skubbe til vores egne og omverdenens vaner og udvikling. For den grønne omstilling behøver nemlig ikke at gå på kompromis med smag, kvalitet, pris og klimaaftryk.

Her er noget af alt det, du kan opleve, smage og blive bevæget af på Food Is Now:

Tænketanken Frej står bag mange Food Is Now-aktiviteter i løbet af festivalen. Dyk ned i det hele her.

Madworkshop – Alt godt fra havet

Hvornår? 29. juni, 12.30

Tang er ikke bare noget, du træder i på stranden eller finder i din øl. Nonprofitorganisationen Tænketanken Frej, der arbejder med at bygge bro mellem land og by for at sikre en tværfaglig bevægelse mod at blive et mere bæredygtigt fødevareland, gør dig klogere på tangs forskellige kvaliteter, og hvad man kan bruge det til i køkkenet.

Tag dine venner med og forsøg jer med at lave tangchips, tangpesto, syltet tang, tangsalt og meget mere med kyndig hjælp fra Tænketanken Frej. Eller grib en fiskestang, fang en fisk på dåse og se, om du kan blindsmage forskellen på sardiner og makrel.

Bureau for Mellemartslig Kommunikation ceremonierer under Roskilde Festival molboøsteren.

Ceremoni for Molboøsters

Hvornår? 1. juli, 12.30

Hvad kan havets molboøsters fortælle os om de seneste 500 års ændringer af saltvand? Hvad kan vi lære om at leve og dø, mens vi passer på hinanden og vores planet?

Mærk forbindelsen til dette 500 år gamle væsen, der dybt begravet i havbunden filtrerer vandet. Bag ceremonien finder du Bureau for Mellemartslig Kommunikation, der stræber efter at skabe følelsesmæssige relationer, bedre forståelse og empati mellem mennesker og andre arter. Gennem kunstneriske praksisser skaber de rum, hvor fællesskaber på tværs af arter kan ske og forsøger at omdefinere, hvad mennesker oplever som slægtskab.

Ceremoni for Molboøsters er lavet i samarbejde med glaskunstner Karen Nyholm og med støtte fra Fonden Roskilde Festival Vækstlag og Syddjurs Kommune.

Verdens Længste Tangsalat med Baka d' Busk

Hvornår? 28. juni, 17.30-20.00

Plantedrengene – som de selv kalder sig – fra den anmelderroste restaurant på Nørrebro indvier Food Is Now med en gedigen tangfest. Mantraet for denne særlige kulinariske oplevelse er, at tang kan bruges til meget mere, end man skulle tro. Skal du have bare ét eksempel? Tangsalaten serveres på spiselige bordduge af … ja, tang!

Billetter til Verdens Længste Tangsalat koster 65 kroner og købes her.

Nokk

Hvornår? 29. juni, 16.30-17.30

Oplev den velkendte sushi bowl på en måde, du helt sikkert aldrig har prøvet før. Sushi-kokken Jesper Mikkelsen fra restauranten Nokk giver sit bud på en sushibowl sammensat af 100 % danske, økologiske råvarer, og sammen med Fiskerikajen vil han under middagen fortælle om processen med at oversætte det japanske køkken til dansk og om vigtigheden af at vælge lokale råvarer og spise skånsomt fangede fisk.

Billetter til middagen koster 120 kroner. Køb din billet her.

Tag til tangfest med Gro Selv

Hvornår? 30. juni, 12.30-14.00

Få smagsløgene stimuleret, tørsten slukket og kreativiteten vækket gennem en kulmination af oplevelser fra performancekunst til sanke-middag. De fantastiske kokke fra Amalie & Floras Middage byder sammen med Anna Yttesen på lækker frokost og drinks lavet på tang, som bliver sanket og udforsket med hjælp fra den passionerede naturvejleder Sofie Clausen-Kaas. Herefter vil kunstnerne Rosa Jaranovic, Villblomst Ettrup Bille og Olivia Vidovic fra kollektivet Final Planet sætte trumf på ved at bearbejde tangfestens mange indtryk i en interaktiv, mediterende performance.

Billetter til middagen koster 75 kroner, og du kan købe din billet her.

Matt Orlando

Hvornår? 30. juni, 18.30-19.30

Brug dine hænder og spis hele fisken. Sådan lyder budskaberne fra den internationalt anerkendte kok Matt Orlando, der på Food Is Now serverer en afslappet fællesmiddag, alt imens du kan høre den tidligere Amass-ejer fortælle om madaffaldets næringspotentiale. Middagen er skabt i samarbejde med Fiskerikajen, der til fælllesspisningen også vil fortælle om vejen mod en mere bæredygtig fiskeindustri.

Billetter til middagen koster 150 kroner, og du kan købe din billet her.

Marie Hertz

På festivalens sidste dag smider Marie Hertz og hendes dedikerede madhåndværkere friske og skånsomt fangede skrubber på grillen og serverer dem med nyopgravede kartofler.

Læs mere om hele herligheden her. Billetter koster 110 kroner og købes ved indgangen til Food Is Now på dagen.

Alt dette er kun en beskeden smagsprøve på alt det, der udfolder sig på Food Is Now. Dyk ned i hele Food Is Now-programmet i vores omfattende tidsplan for årets festival, som vi netop har offentliggjort i dag.