FREMTIDENS DONATIONER SKAL SKABE TRIVSEL

PUBLICERET TORSDAG 15.12.2022

I de næste tre år skal Roskilde Festivals donationer støtte unge i sårbare livssituationer. For kunst og kreative fællesskaber kan skabe velvære og inspirere til engagement

I starten af december åbnede vi for ansøgninger om donationer fra Foreningen Roskilde Festival gennem et Open Call. Efter to års aflysninger har foreningen, der står bag afholdelsen af Roskilde Festival, atter penge i kassen til velgørenhed.

Open Call-begivenheden, der fortsætter frem til 23. januar, markerer samtidig lanceringen af festivalens spritnye uddelingspolitik, som bærer titlen Vi giver unge drømme liv.

Kunst og kultur har en enorm kraft og kan skabe håb, samle folk i fællesskaber og give inspiration til forandring
KARA DJURHUUS, CHEF FOR FILANTROPI, ROSKILDE FESTIVAL-GRUPPEN

Frem mod 2025 skal donationerne især skubbe på børn og unges engagement og nye idéer for en mere bæredygtig verden. En del af donationerne skal blandt andet hjælpe unge i sårbare livssituationer gennem kultur, kunst og fællesskaber.

Vi håber at kunne gøre en forskel. Det her er bare ét bidrag til en meget stor samfundsudfordring, nemlig at mange unge mistrives. Som festival ved vi, at kunst og kultur kan noget helt særligt, og vi vil gerne gøre en forskel for de unge ved at sætte kunsten i spil”, fortæller Kara Djurhuus, som er ansvarlig for Roskilde Festivals donationer og NGO-partnerskaber.

Foreningen Global Kidz, som tidligere har modtaget donation fra Roskilde Festival, bryder grænser og bygger broer gennem danseundervisning for børn og unge. Fotograf: Jesper Guhle

Kunst og kultur fremmer trivsel 

Forskning peger på at kunst og kultur har vist sig at have en unik kraft i forhold til at påvirke helbred og velvære positivt. Dog peger Kara Djurhuus på, at der stadig mangler indsatser med dette fokus.

”Til trods for, at det er så veldokumenteret, at kunst, kultur og kreative fællesskaber kan fremme mental sundhed, så er der stadig ikke særlig mange indsatser med den her kobling. Derfor ser vi et kæmpe potentiale for at kunne gøre endnu mere”, siger Kara Djurhuus. 

Voksende psykisk mistrivsel blandt børn og unge er udfordringer, der kræver handling. Det kalder på innovative løsninger og nytænkning. Kara Djurhuus peger på flere positive konsekvenser ved den nye uddelingspolitik.

Kunst og kultur har en enorm kraft og kan skabe håb, samle folk i fællesskaber og give inspiration til forandring. Vi er optagede af, hvordan man kan indtænke det i forebyggende og behandlende indsatser fra start til slut som en integreret del, siger Kara Djurhuus.

Ungdommens Røde Kors driver Café Frigear i Roskilde, som modtog en donation i 2022. Vi samarbejder også med Ungdommens Røde Kors om donationsbilletten Making a Change. Foto: Charlotte Quizau

Spændte på gode initiativer

Al festivalens overskud udloddes til velgørende formål. I 2022 har Roskilde Festival blandt andre doneret penge til blandt andre elevbevægelsen Operation Dagsværk, talerskolen RØST, foreningen Plexus for ensomme unge og til Café Frigear, en café drevet af Ungdommens Røde Kors på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Roskilde.

En stor del af overskuddet fra festivalen i 2022 udloddes gennem det aktuelle Open Call, hvor foreninger og organisationer kan ansøge om donationer til trivselsfremmende aktiviteter eller kulturoplevelser for børn og unge.

”Vi er spændte på at se, hvor mange henvendelser vi får, og hvor mange gode initiativer, der rører sig derude. Vi håber også på, at fonde og videnspartnere vil samarbejde med os. Vi er meget interesserede i at få flere gode kræfter med, som har samme interesse som os”, siger Kara Djurhuus.

Læs hvordan Roskilde Festival uddeler overskuddet og arbejder med velgørenhed frem mod 2025 her.

Tekst: Trine Høgholt Vester, frivillig webjournalist i Roskilde Festivals Mediehus.