OLIVER ER ILDSJÆL PÅ FESTIVALEN, FORDI DER ER PLADS TIL AT DRØMME STORT

PUBLICERET MANDAG 28.11.2022

Mere end 1.200 frivillige laver Roskilde Festival hele året. Mød seks helårsfrivillige ildsjæle med forskellige roller, der på hver deres måde gør festivalen mulig.


Hvert år samles 30.000 frivillige om at planlægge og afvikle Roskilde Festival. De er drivkraften bag festivalen, og deres roller og erfaringer er vidt forskellige.

Over 1.200 af vores frivillige laver Roskilde Festival hele året – dem kalder vi ildsjæle. De er rygraden i planlægningen af festivalen og lægger en stor indsats både op til, under og efter festivalen.

Mød Oliver, Trine, Lukas, Fafaya, Line og Frederik, der lægger deres værdifulde tid i at skabe Roskilde Festival – også i det våde efterår, den kolde vinter og det spirende forår.

Oliver Anton Lunow Nielsen
Trine Bechmann Henningsen
Lukas Vinther
Fafaya Mogensen
Line Kristensen
Frederik Rørmann Jørgensen
Henter...
Oliver Anton Lunow Nielsen

Oliver er helårsfrivillig i vores Program-division og er med til at udvælge indhold til Katarine Grosses værk Destroy Me Once, Destroy Me Twice – det farvestrålende dansegulv på campingområdet, der så dagens lys i 2022. Her er der især fokus på kropslighed og dans som fællesskabsdannende og minoriserede stemmer.

”Roskilde Festival er et helt unikt frivilligfællesskab, som tør give ansvar og drømme stort. Det unikum, som Roskilde Festival har været for mig igennem tiden, ønsker jeg at være medskabende til at andre oplever. Som ildsjæl oplever jeg på den måde, at jeg dels bliver taget nødvendigt i hånden, men samtidig får leveret den tillid, der gør, at jeg kan udvikle mig og udvikle mit arbejde.”

Og særligt én oplevelse var med til at bekræfte Oliver i, at man kan være med til at gøre en forskel som ildsjæl:

”I forbindelse med Roskilde Festival 2022 fik vi programlagt to DJ’s fra Ukraine. De to DJ’s måtte efter Ruslands invasion efterlade det undergrunds-LGBTQ+ fællesskab, de havde været med til at skabe. Det viser, hvordan man som frivillig har handlekraft til at kunne skabe en festival, der taler ind i aktuelle dagsordener, men som samtidig agerer som platform for aktivistiske og kunstneriske fællesskaber, der skaber forandring i verden.”

Vidste du, at Roskilde Festival er non-profit?

Det betyder, at vi donerer hele vores overskud efter hver festival. Siden 1972 har vi udloddet over 400 mio. kr. til velgørende og kulturelle formål.

Læs mere

Trine Bechmann Henningsen

Trine er frivillig teamleder for vores donationsteam. Hun er blandt andet med til at beslutte hvilke velgørende projekter, vores overskud skal doneres til.

”På min første festival som 16-årig handlede det om at være frivillig sammen med min gode veninde, om at prøve at være med 'backstage' og helt lavpraktisk om at få billetten, måltider og adgang til toiletter uden kø. Men det trådte hurtigt i baggrunden, da jeg mødte det frivillige fællesskab, hvor alle indsatser blev værdsat, uanset ens rolle. Jeg oplevede at alle havde tillid til, at jeg kunne og ville løse opgaver.”

Trine har gennem årene været en del af flere forskellige teams, hvor opgaverne har været lige så forskellige.

 

”Til dig, der overvejer at blive frivillig hos Roskilde Festival, vil jeg bare sige, at festivalen er et sted med tillid og plads til ungdommen. Et sted, hvor vejen til at realisere en god idé er kort og loftet højt. Et sted, der er så stort, at jeg møder og bliver inspireret af alle dem, der ikke nødvendigvis ligner mig selv. Og velkommen!”

 

Lukas Vinther

Lukas er frivillig i divisionen Handel & Gastronomi. I sommer var han med til at skabe vores nye restaurant, Food Is Now. Han står for at udvikle koncepter, rekruttere frivillige – og generelt sørger han for, at alle i teamet føler sig trygge.

”Festivalen ligger mit hjerte nært, og jeg føler, at dét at blive projektleder for gastronomi-teamet passede godt sammen med, at jeg læser ledelse på Roskilde Festival Højskole. På den måde kan jeg tilegne mig erfaring inden for ledelse gennem festivalen.”

I samarbejde med et andet team arbejder han lige nu med at udvælge barer og restauranter til næste års festival.

 

Fafaya Mogensen

Fafaya er kurator i vores Art & Activism-team og arbejder med samtidskunst på festivalen. Teamet forbinder æstetik med de sociale, politiske og emotionelle forandringer, der sker i verden. Hendes rolle er i området mellem at gøre noget i praksis og tænke i teoretiske baner.

”Det bedste ved at være ildsjæl hos Roskilde Festival er, at jeg får lov til at være med til at skabe et rum for flere inkluderende og dynamiske oplevelser ved at opløse de barrierer, som adskiller kunsten fra det sociale liv.”

Fafaya tror på, at kunsten, sat i kontekst af verdens forandringer, kan være med til at pege mod en lysere og mere inkluderende fremtid:

”Glæden driver mig i min rolle som ildsjæl. Som en person af farve kan man til tider føle sig fanget i sorgen. Men nogle gange må man insistere på glæden. Glæde er et magtfuldt og vigtigt ord – særdeles i konteksten af en festival. At være kurator på Roskilde Festival hjælper mig med at føle glæde, fordi der er en bestemt form for forløsning, når vi oplever musikken, dansen, kunsten og et community af individer, der deler et rum. Dog vil jeg ikke romantisere den virkelighed, der findes; mange steder oplever personer af farve diskrimination og mangel på synlighed. Dette faktum kræver et par skridt mere for at flere oplever glæden. Min glæde ligger i mit håb for fremtiden. Eller med andre ord ‘be the festival you want to see in the world’.”

 

Line Kristensen

Line er helårsfrivillig i RF Experience, som er en del af Roskilde Festival-Gruppen. Her er hun som Safety Vært med til at skabe en sikker og tryg oplevelse for gæsterne til de forskellige koncerter og arrangementer, som RFX er en del af.

Derudover er Line også Safety Supervisor på festivalen. Hun har været en del af teamet siden 2006, og hun vægter det sociale aspekt højt i sin rolle som ildsjæl:

”Selvfølgelig kommer man til at opleve nogle koncerter og begivenheder, som man ikke selv ville have købt billet til, men det er det der gør det er sjovt og interessant at være med. Særligt det gode sammenhold er det, der driver mig som ildsjæl. Og selvom man er ny, bliver man hurtigt en del af fællesskabet. Så hvis man har lyst til at lave noget i sin fritid, som gør noget for andre og hvor man samtidig får nogle gode og til tider anderledes oplevelser, så synes jeg klart, man skal blive frivillig.”

Læs mere om Roskilde Festival Experience

 

Frederik Rørmann Jørgensen

Frederik er med til at udvælge performancekunst til ”Platform” – vores nye venue i Art Zone.

”I Roskilde Festival-regi er der mulighed for at skabe nogle store kunstoplevelser, der er er ret unikke. Det kan lade sig gøre at facilitere nogle vilde opsætninger, fordi festivalen har musik på programmet. Jeg synes, det er spændende at være med til at levere performancekunst til et publikum, som måske aldrig har oplevet det før. Det største håb er selvfølgelig, at kunsten rammer noget emotionelt i publikum, som gør, at man vil opsøge det igen. Det er et potentiale, der motiverer mig.”

”Jeg er stadig relativ ny som ildsjæl, men jeg synes det har været rørende at opleve, hvor godt folk har taget imod både mig og de andre nye, der er kommet med i år. Det er et virkelig behageligt miljø, hvor man passer på hinanden, og hvor man ikke bare er lydhør overfor alle perspektiver, men aktivt opsøger dem. Det betyder også, at selvom der i perioder kan være meget at lave, så er det altid en fornøjelse at være med.”

 

Platform er navnet på vores nye venue i Art Zone. Foto: NLÉ Architects

Platform er lavet i samarbejde mellem designvirksomheden NLÉ Works og den tyske kunstner Tino Sehgal. Foto: Ema Rogobete

Platform kan åbne sig op og suge forbigående ind til nogle helt særlige oplevelser. Foto: Joakim Züger

Platform kan også forvandles til et intimt rum med kort afstand mellem performer og publikum. Foto: Sebastian Christensen

Henter...
Kom med på holdet

Blev du inspireret af at møde vores seks fantastiske ildsjæle, og har du selv lyst til at blive en del af holdet, der laver Roskilde Festival hele året rundt? Så tjek vores liste med ledige ildsjæleroller. Vi har med sikkerhed også en rolle, der passer lige til dig.

Bliv ildsjæl på Roskilde Festival

 

Skrevet af Sophia Lagoni, frivillig i Roskilde Festivals mediehus