FORTÆLLINGER FRA ET ÅR MED UTOPIER, KLIMAKAMP OG LØBEBÅND

PUBLICERET TIRSDAG 12.12.2023

Året rundt
Tag med på en rejse i levende billeder gennem årets mest mindeværdige øjeblikke, som strækker sig langt ud over Roskilde Festivals grænser. 

Vi har fanget årets højdepunkter og mest mindeværdige øjeblikke i levende billeder. Fra festivalbyens utopiske drømme til klimakampens realiteter.

Fra cirkulære iværksættere, storbylaboratorier, grønne partnerskaber og frivillige fællesskaber til interaktiv landskabskunst og et løbebånd midt på Hovedbanegården! 

Tak for et fantastisk 2023!

RF23: Festligt, kærligt, utopisk 
Med Roskilde Festival 2023 tog vi fat på en ny epoke: De næste 50 festivaler. Det skete i en tid præget af store kriser, hvor der er behov for at inspirere til positiv forandring. 

Historisk er vi rundet af en ungdomskultur, der troede på, at de kunne forandre verden. I dag er tidsånden helt anderledes. Unge i dag har ikke på samme måde en positiv tro på fremtiden.

Vores festival repræsenterer drømmen om en bedre verden. Og med vores særlige fokus på UTOPIA vil vi i årene fremover styrke festivaldeltagerne evne til at forestille sig, tro og håbe på en bedre fremtid.

Gense glimt fra en drøm af en festival nedenfor og se flere koncerthøjdepunkter her:

Et endeløst løb på stedet 
I starten af oktober stillede vi et løbebånd midt på Københavns Hovedbanegård og inviterede en masse unge til at løbe på stedet i 24 timer. Vi kaldte happeningen for The Endless Race.

Det var vores symbolske måde at sætte fokus på det endeløse – og desværre ofte meningsløse – hamsterhjulsagtige ræs efter resultater, præstationskrav og mening med tilværelsen.

Roskilde Festival-gruppen udlodder hele sit økonomiske overskud til gavn for især børn og unge. The Endless Race markerede startskuddet på vores årlige Open Call, hvor vi efterlyser modtagere af overskuddet.

Se her hvordan døgnet på løbebåndet forløb, og se også, hvordan det gik da, vi sammen med bandet Blæst donerede 500.000 kroner til rådgivningstilbuddet headspace.

GRASP ’23: nye idéer og innovationskraft
For tredje år i træk forvandlede vi bydelen Musicon i Roskilde til et summende forum for nye idéer. 

Med Roskilde Festivals kloge lillesøster, vidensfestivalen og konferencen GRASP, samlede vi i oktober kunstnere, politikere, forskere, studerende, tænkere og aktivister for at diskutere bæredygtig forandring og kunstens forandringsskabende rolle. 

Gennem to dage fik deltagerne gennem to dage nye idéer til deres arbejde med at løse vor tids store udfordringer med klimakrise og økonomisk og social ulighed. 

Kig selv indenfor i filmen og følg udviklingen af næste års GRASP via hjemmesiden.

Grønnere gennem partnerskaber 
Når vi samler 130.000 mennesker i et gigantisk bysamfund, skal vi sænke vores negative klimaaftryk mest muligt.

Klima- og biodiversitetskrisen kræver, at vi kan skabe varige løsninger, der går hånd-i-hånd med deltagernes vaner og adfærd.

Den grønnere vej frem foregår i tæt samarbejde med virksomheder, leverandører og foreninger. Vi handler, vi tester og vi eksperimenterer og lærer sammen.

Mød blandt andet iværksætter-initiativet Det Cirkulære Laboratorium og kom tættere på den økologiske omlægning og udfasningen af fossile brændsler anno 2023 i denne film:

Frivillige året rundt  
I år bidrog frivillige hos RFX til at skabe trygge rammer blandt publikum til blandt andet 1. maj i Fælledparken, litteraturfestivalen Louisiana Literature og til koncerter i Parken, KB Hallen og Royal Arena.

Og når man engagerer sig som frivillig og ifører sig de lyseblå farver hos RFX, bidrager man til samme velgørende formål som hos Roskilde Festival.

Kæmpe tak til alle, som var frivillige i 2023!

Vi bruger navnet RFX, når vi sætter viden og erfaring fra Roskilde Festival i spil hos andre arrangørers begivenheder.

Du kan læse her, hvordan vi hjælper kunder med rådgivning, sikkerhed og pladsdesign gennem RFX – og møde de mange RFX-frivillige i denne film.

Inspiration for fremtidens byer 
Mudder, mylder og magi – og knastør logistik. Det er hovedingredienserne, når vi hvert år bygger et pulserende byunivers med 130.000 indbyggere.

Roskilde Festival er som et gigantisk levende bylaboratorium. Vi samarbejder og eksperimenterer med arkitekter, byplanlæggere og kunstnere om at skabe et bymiljø, hvor kunst, kultur og bæredygtighed smelter sammen.

Nedenfor kan du genopleve årets festival – set som et bylaboratorium. En by, der tilbyder nye tanker om urban design, cirkulært byggeri, interaktiv kunst og fællesskaber – og som kan inspirere udviklingen af fremtidens permanente byer.