TURNING TABLES EMPOWER YOUTH THROUGH MUSIC AND ART

PUBLISHED FRIDAY 31.1.2020

TURNING TABLES

Turning Tables Danmark har afholdt workshops i Roskilde, Høje Gladsaxe, Brøndby Strand, Aalborg Øst, Sønderborg og Tingbjerg.

13 af de numre, der er blevet skabt undervejs, er udkommet på albummet Pumapunk. Der er tale om at bruge flere sange på kommende albums.

Turning Tables har også afdelinger i Sverige, Myanmar, Jordan, Kenya. Roskilde Festival har tidligere støttet organisationens internationale arbejde.

(In Danish only - English text coming soon)

Roskilde Festival har et stærkt partnerskab med organisationen Turning Tables Danmark, der bruger kunst og kultur som et redskab til at styrke børn og unges livssituation.

Med film, foto og musik som kreative værktøjer, samler Turning Tables Danmark unge fra almene og udsatte boligområder og giver dem mulighed for at sætte ord og billeder på deres frustrationer, drømme og håb.

”Noget af det vigtigste, vi kan gøre for de unge, er at lære dem, at de kan meget mere, end de tror. Der er en kæmpe stigmatisering af de her unge fra boligområderne, og de unge optager det billede og tror selv, at de er meget dårligere til ting, end de i virkeligheden er. Vores berettigelse består i at forstyrre det billede, siger Martin Højland, leder af Turning Tables Danmark og tilføjer:

”Vi snakker altid om at give unge en stemme og engagere dem. Her oplever vi, at det faktisk lykkes.

Turning Tables blev grundlagt i 2009 i Libanon af Martin Fernando Jakobsen og bandet Den Sorte Skole. 

Skaber frirum

Æblehaven i Roskilde, som indtil første december 2019 stod på regeringens liste over udsatte boligområder, er et af de steder, der har haft besøg af Turning Tables Danmark.

10-årige Gabriella og Kenia giver koncert. Foto: Turning Tables Danmark

Tidligere har NGO’en også afholdt workshops på asyl- og udrejsecentre.

Når de unge mødes om at skabe kunst og musik, udvikler de fællesskaber på tværs af køn og alder, og de oplever også workshoppen som et fristed, fortæller Martin Højland:

”Nogle af de her unge har mødt rigtig mange pædagoger, og deres møde med pædagogerne handler ofte om, at den unge skal bevæge sig et bestemt sted hen. Ikke for at sige noget dårligt om pædagoger, men hos os møder de unge en anden slags voksen og samles om at lave film eller musik – ikke om dem som udviklingsobjekter. Det gør, at de oplever det som et reelt frirum, og at vi får inkluderet nogen, der måske står af andre steder.”

Deler værdier med festivalen

Alle workshops munder ud i en lokal udstilling eller koncert, og deltagerne bliver også tilbudt at optræde på Roskilde Festival. I 2019 sang og rappede børn og unge fra Roskilde, København, Udrejsecenter Sjælsmark og Asylcenter Avnstrup ved festivalscenen Flokkr.

Yasin på 17 år deltog i workshoppen i Æblehaven og er desuden med på udgivelsen Pumapunk. Foto: Turning Tables Danmark

Roskilde Festival har desuden doneret 1,5 millioner til Turning Tables Danmark. Midler der går til organisationsudvikling og lokale aktiviteter i Æblehaven.

"Det kan næsten ikke overvurderes, hvor meget Roskilde Festival har betydet for os. Vi har oplevet festivalen som en partner, der troede på os og mente det, når de sagde, at de gerne ville have, at vi tænkte progressivt og anderledes. Vi er nærmest skåret ud af et stykke, når man ser på vores værdier," siger Martin Højland.

Kerim - Hermano

Turning Tables Danmark har afholdt workshops i Roskilde, Høje Gladsaxe, Brøndby Strand, Aalborg Øst, Sønderborg og Tingbjerg. 13 af de numre, der er blevet skabt undervejs, er netop udkommet på albummet Pumapunk 

Det er børnene og de unge selv, der har skrevet teksterne. Teksterne repræsenterer stærke historier om livet i boligområderne - på godt og ondt. De spænder bredt tematisk og handler om alt lige fra; kærlighed og venskab; oplevelsen af at stå uden for Danmark; at miste sin bedste ven i en ulykke; klimakrisen; sammenhold og respekt; eller bare det at have det sjovt på legepladsen i gården. Alt sammen ærlige, overraskende og rørende historier, der giver et unikt indblik i en del af Danmark, som få reelt kender til.

I alt medvirker 23 børn og unge i alderen 9-17 år fra Høje Gladsaxe, Brøndby Strand, Æblehaven i Roskilde, Aalborg Øst, Nørager/Kærhaven i Sønderborg og Tingbjerg.

Yasin - Giv mig det hele

MORE NEWS

Loading...