DERFOR HAR VI SKABT EN FESTIVALHØJSKOLE

PUBLISHED MONDAY 7.1.2019

Experiences

Only available in Danish

Vi har åbnet vores højskole! Den har været undervejs i 12 år, og det er første gang i 50 år, at en almen højskole åbner i nybyggede lokaler i Danmark. Og så er det den første og eneste festivalhøjskole i hele verden.

Det er sikkert overflødigt at nævne, at vi er hamrende stolte. Men vi kan ikke lade være! Det er lige så vildt for os, at de 60 første elever netop er flyttet ind og nu skal bo sammen, lære sammen og forfølge deres drømme sammen.

Vi siger blandt andet velkommen til 20-årige Casper, der drømmer om at forandre verden som ingeniør, og 23-årige Emma, der går rundt med en gammel drøm om at blive journalist. De har valgt deres højskoleophold ud fra 40 fag med hovedfag inden for musik, ledelse, medier, politik, maker og kunst.

Du finder festivalhøjskolens bygninger midt i et kreativt smørhul i Roskilde et stenkast fra festivalpladsen, hvor vi har forvandlet en gammel betonfabrik til en hub for læring og fællesskaber. Den er omgivet af erhvervsskoler, skate-ramper, kunsthaller, et mikrobryggeri, maker-værksteder og ungdomskulturmuseet Ragnarock.

Musicon, som området hedder, er en levende og spirende bydel for mennesker, der vil skabe og opleve sammen.

Vi kunne ikke ønske os en bedre placering til en festivalhøjskole.

Så hvad er det lige, Roskilde Festival vil og kan med en højskole, spørger du måske? Og hvad har festivallivet egentlig med læring at gøre?

En hel masse, synes vi. Højskolen er vokset ud af vores mangeårige ambition om at bruge festivalens alternative frirum til at skabe forandringer i omverden gennem kunst og kultur. Forandringer vokser ud af fællesskaber, og fællesskaberne på Roskilde Festival har i de sidste 49 år vist sig at kunne noget helt unikt. De giver plads til drømme og en anderledes fremtid.

Eleverne på det første hold har indtaget foredragssalen på Roskilde Festival Højskole

Du ved måske allerede, at Roskilde Festival er sat i verden for støtte projekter og initiativer til gavn for børn og unge. Og har du selv bevæget dig rundt i den hektiske festivalby, er du sikkert stødt på fællesskaber og holdninger, som udfordrede dig eller opfordrede dig til at tage stilling til din omverden.

Du stødte måske på skabertrangen blandt lejrene i Dream City, du overværede måske debatter, kulturmøder og oplæsninger i forsamlingshuset Flokkr, du reflekterede over kunstværkerne i Art Zone, du oplevede fremtidens musikalske stjerner på Rising og Countdown, du var måske en af de 10.000 indbyggere i fællesskabet i Clean Out Loud (skabt af vores venner fra en anden højskole, nemlig Vallekilde), og måske løb du ind i organisationer med stærke holdninger til, hvordan vi forbedrer vores verden, fra Plastic Change til Sex & Samfund for at nævne et par stykker.

Vi har i årevis givet plads til unge entusiaster, kulturskabere og aktivister, der ikke blot har drømt om at gøre en forskel, men som bruger deres stemmer og lægger handling bag ordene.

De har brugt Roskilde Festival som en legeplads, en testzone, en affyringsrampe, som et startpunkt for deres idéer. Og de har flyttet sig selv og andre undervejs – og her mener vi en bevægelse i den overførte betydning.

Nu giver vi så det ultimative rygstød til den bevægelse

Vi har taget en 175-årig dansk skoletradition og givet den et make over tilpasset det 21. århundrede. Og vi giver traditionen et tvist, så en elev på Roskilde Festival Højskole lærer at skabe oplevelser for andre, at præge verden og at skabe forandring.

Præcist som man kan på Roskilde Festival. Festivalhøjskolen er drevet af idéen om at flytte mennesker og give dem mulighed for at prøve nye sider af sig selv. Sammen bygger vi fællesskaber

Fagene

Undervisningen er værkstedsbaseret med udgangspunkt i de seks kernefagligheder Musik, Ledelse, Medier, Politik, Maker og Kunst.

Idealerne

Roskilde Festival Højskole er en fri almen højskole placeret i et kreativt bymiljø. Læs om idealerne bag højskolen.

Mød eleverne på det første hold

AK: "Jeg har ikke den der følelse af, at alting skal være totalt perfekt." Læs portrættet her.

Casper: "Jeg vil ikke svømme med strømmen - jeg vil hellere skabe den." Læs portrættet her.

Lukas: "Mit vildeste mål er at lave et hit, som folk kan synge med på." Læs portrættet her.

Loading...

Mød underviserne

Soffie: "Jeg vil gerne få eleverne til at tænke mere abstrakt om musik." Læs portrættet her.

Nikolaj: "Højskolelivet er som en lang forelskelse." Læs portrættet her.

Mikkel: "Der er et vigtigt demokratisk dannelsesprojekt i at kende den teknologi, man omgiver sig med." Læs portrættet her.

Sofie: "Journalistik handler om at føre dagbog for verden, og det stiller kæmpe krav til os, der gør det." Læs portrættet her.

Loading...

Read more