SNOWFLAKE VS BOOMER: IS THERE A CONFLICT BETWEEN GENERATION – AND IF SO, WHAT’S IT ALL ABOUT?

PUBLISHED FRIDAY 11.9.2020

Experiences
Forever Young: That’s the headline for this years historical Golden Days Festival. In one symposium the focal point was how generations see each other and whether we understand each other or not. Videos from the debates can be seen here – alas most of them in Danish.

Hvordan kan de unge tage en Uber til et hipt kvarter for at spise dyre avocadomadder og samtidig påstå, at de er blevet koblet af jobmarkedet og boligmarkedet?

Dette spørgsmål formuleret af en australsk millionær blev beskrevet af amerikaneren Joseph C. Sternberg, der er journalist og forfatter til bogen ”The Theft of a Decade: How the Baby Boomers stole the Millenial’s Economic Future”.

Han indledte debatarrangementet på Charlottenborg med sin beskrivelse af en hel generation, Millennials, som han selv tilhører, der kom på arbejdsmarkedet i forbindelse med den største økonomiske krise (2008) i verdenshistorien siden 193o’erne. De er derfor langt dårligere rustet til Covid-19-krisen end deres forældre.

Hans påstand er, at politikerne verden over netop nu holder hånden under de store virksomheder og boligmarkedet, hvilket i endnu højere grad støtter dem, der i forvejen sidder på flæsket - og altså ikke de unge generationer.

Du kan se hele Joseph C. Sternbergs key note speech lige her:

 

Avocadohistorien er vigtig, fordi det er en fortælling om de tilsyneladende forkælede unge fortalt af de knap så unge.

Centralt i forhold til den fortælling er, at i kun fem procent af mediernes historier om børn og unge er børn og unge kilder. Det er med andre ord i overvejende grad ”de voksne” der taler om snarere end med børn og unge.

Hvordan man erobrer sin egen fortælling blev diskuteret af Anna Balzer, teaterdirektør ved Mungo Park, og Lukas Valentin, der er redaktionschef ved magasinet Sein, der laver historier af unge til unge.

Sidstnævnte oplever, at man skærer alle unge over en kam.

Historien om 12-talspigen hører man alt for meget. Ofte er det nogle få eksempler, der bliver generaliseret. Der er en kutyme for at sætte unge i bås,” fortalte han.

Det samme billede kan den 27-årige teaterdirektør Anna Balzer genkende.

Jeg får cringe af mediernes iscenesættelse af mig som en, der vil lave ungdomsteater. Det er grineren, at alle synes, det er ungdomsteater. Det synes jeg ikke, det er. Lige nu arbejder vi på en heavy researchet forestilling om De Gule Veste. Det er ikke at lave teater om os selv. Det er at kigge ud af. Og folk på 16 vil ikke nødvendigvis tænde på det.

Deres diskussion om hvordan man portrætterer sin egen generation – og om hvem der har ret til at fortælle netop den historie, kan du se lige her.

Arrangementet er blevet til i samarbejde med Roskilde Festival, Københavns Universitet, Tuborgfondet, Slots- og Kulturstyrelsen og Kunsthal Charlottenborg.

Øvrige videoer fra dagen:

Ungdom? Tour de force i et moderne begreb
Tre akademiske profiler får fem minutter til at fortælle, hvad ungdom er set fra deres videnskabelige position. Mød Morten Axel Pedersen (professor i antropologi, KU), Miriam Wust (lektor i økonomi, KU) og Torben Bechmann (studieleder på psykologi, KU).

Ungdomsmagt?
Panelsamtale med Olivia Orlandi Grant fra Ungdomsbureauet, Prince Henry Kwesi Asare fra Mino Danmark, Manilla Ghafuri fra RAPOLITICS og Linda Nørgaard Andersen fra Arbejdermuseet om unges reelle muligheder for at opnå magt og indflydelse i samfundet.

Fremtiden er fælles – et møde mellem tre generationer
Afsluttende debat med repræsentanter fra tre forskellige generationer: Klimaaktivist Adrian Preisler, iværksætter og tidligere radio- og tv-vært Vigga Svensson og musiker Niels Skousen.