VELKOMMEN TILBAGE TIL HØJSKOLENS FÆLLESSKABER

PUBLISHED TUESDAY 2.6.2020

In Danish only

Nu er eleverne vendt tilbage til Roskilde Festival Højskole. De har været tvunget væk fra højskolens fag og fællesskaber siden marts, da Danmark lukkede ned. Nu kan man atter mødes, trives og lære sammen under et tag på landets folkehøjskoler.

Selvom hverdagen og vilkårene for at bo sammen på en højskole ikke bliver helt som før, verden blev ramt af covid-19, er vi fantastisk glade for, at elever og lærere nu kan vende tilbage og afslutte det projekt, som de satte i gang.

Coronakrisen har om noget ramt ungdommen. Når mødesteder, skoler og klubber lukkes ned, og festen er aflyst, mister ungdomslivet sit nærvær. Og hvis der er noget, som vi har lært i denne mærkelige tid, er det, hvor meget vi alle har brug for følelsen af samhørighed.

Og Roskilde Festival Højskole har gennem sit første leveår vist sig at være helt eminent til at skabe værdifulde begivenheder og sammenhold mellem mennesker og på tværs af platforme og kunstarter.

Det var eleverne, der skabte den første udgave af SOUND tilbage i efteråret. Her mødtes musikere som Isam B, Nana Jacobi og Ravi Kuma til et slags folkemøde for vækstlaget i den danske musik- og festivalkultur, hvor også talentudviklerne fra Urban Grrls og kulturbrobyggerne i Swinging Europe gav eksempler på at skabe kulturelle forandringer.

Højskolens beliggenhed midt i en ung bydel præget af industriel arkitektur og kreative foreninger og virksomheder har skabt nye historier og møder. Det har vi set levende fortalt i elevernes digitale portrætter af nogle af de lokale ildsjæle, der er med til at skabe Musicon-bydelens farverige atmosfære.

Og så kommer vi ikke uden om højskoleelevernes debut med at skabe oplevelser for andre på Roskilde Festival 2019.

Nogle kastede sig ud i praktiske opgaver bag musikscenerne, og andre var tilknyttet avisen Orange Press. Mest frygtløst og innovativt var bydelsprojektet Dust x Spirit, hvor eleverne samarbejdede på tværs af deres fag om at skabe bæredygtige fællesskaber midt i et af teltbyens heftigste festområder.

Her så vi kreativitet og iderigdom omsat til konkrete daglige oplevelser som morgensang, skraldeparader, yoga, meditation, talks og debatter om aktuelle kultur- og samfundsforhold, og projektet bidrog uden tvivl til at skabe en federe stemning og stærkere naboskaber på tværs af lejrene.

Og så har højskolen året rundt inviteret omverden fra nær og fjern indenfor til viden og fællesskaber. Det oplevede vi med Live fra højskolesangbogen, der blev sendt på DR2, og til debatfestivalen Talk Town tidligere i år.

Så forskellige personligheder som Katinka og Clement Kjersgaard har gæstet de regelmæssige RoFH Talks i den orange sal, og selv ikke en pandemi kan sætte en stopper for foredragsserien. Onsdag aften (3. juni) rykker RoFH Talk online, så alle kan være med, og får besøg af blandt andre Lydmor og Den Grønne Studenterbevægelse under overskriften Corona, fællesskaber og fremtiden.

Det har været en kæmpe fornøjelse at opleve, hvordan eleverne har eksperimenteret med nye idéer og fællesskabsformer gennem højskolens første år.

Det er erfaringer og kreativ viden, som vi andre har gavn af. Og i en tid, hvor vi skal til at lære at være sammen på nye måder, er behovet for eksperimenter og iværksætteri i kulturen meget højere end før.

Der har været stort fokus på hygiejne og i det hele taget sikkerhed i forbindelse med genåbningen. Den gigantiske mobile håndvask er produceret af RF Experience

Vi åbnede vores højskole i januar sidste år, da de 60 første elever flyttede ind i den ombyggede betonfabrik på den spirende bydel Musicon ikke langt fra festivalpladsen. Her skulle de bo sammen, lære sammen og forfølge deres drømme sammen.

Det var første gang i 50 år, at en almen højskole åbnede i nybyggede lokaler i Danmark, og vores drøm var at bruge festivalens mangeårige alternative frirum og fællesskabstanker til at skabe positive forandringer i verden. Så vi skabte et mødested med plads til at drømme og handle. Altså byggede vi en højskole.