Alexander Fazio 260622 Common Ground 2 14 1600Px

Re:Act: Kunstnere reclaimer rettigheder

24.05.2024Program

Vær med, når rappere, digtere, dansere og debattører indtager oplevelsesrummet Re:Act og giver dig et unikt og personligt indblik i verdens vigtigste kampe.

Søndag, mandag og tirsdag på Roskilde Festival 2024 åbner vi dørene for Re:Act, som du finder i Camping West. Re:Act er en vibrerende og eksperimenterende platform, hvor du kan opleve øjenåbnende indtryk og menneskerettighedskampe, der går både i krop og sjæl. Under temaerne Re:Claim Your Body, Re:Claim Your Voice og Re:Claim Your Home kan du høre inspirerende stemmer fra hele kloden, der hver især formidler og fortolker essentielle budskaber fra verden i dag. 

Re:Act er et partnerskab mellem Rapolitics, Roskilde Festival og Institut for Menneskerettigheder. ReAct er støttet af Udenrigsministeriets OpEn-Pulje og Tuborgfondet. 

MARE ADVERTENCIA

Re:Claim Your Body

Under temaet Re:Claim Your Body kan du søndag 30. juni lytte med, når rappere, digtere og dansere fra flere verdensdele sætter fokus på lighed mellem køn, seksualitet og kropskærlighed. Her kan du blandt andet opleve en unik performance fra Mare Advertencia, der reclaimer sin egen (og alle andres) rettigheder til egen krop. Den mexicanske rapper og feminist bruger både sin krop, sit tekstunivers og sin musik til at rette fokus på den sexisme, racisme og patriarkalske kultur, hun mener gennemsyrer det mexicanske samfund. 

AYIRA

Re:Claim Your Voice

Mandag 1. juli er dedikeret til temaet Re:Claim Your Voice, hvor aktivister, rappere og debattører sætter fokus på retten til at ytre sig – og manglen på samme. Her kan du blandt andet opleve iranske AYIRA, der optræder, rapper og fortæller om, hvordan musik kan bruges som talerør til at oplyse og skabe forandring.

Re:Claim Your Home

Temaet Re:Claim Your Home løber af stablen tirsdag 2. juli. Her kan du opleve kunstnere fra verdens brændpunkter, der på forskellige måder belyser retten til en nationalitet, et land og retten til at føle sig sikker i eget hjem. Du kan blandt andet høre den ukrainske soldat og rapper OTOY, der bruger musikken til at bearbejde sine oplevelser med krig og ødelæggelse, og Khaled Harara der er født og opvokset i Gaza og fra en tidlig alder har brugt musikken som sit hjem og sin livline. 

Og så kan du selv få lov til at tage del i showet, når Klaskefar, Fabeldyret og Ham Den Lange blander politisk debat med humor, rim og rytme til en freestyle-rap battle. Rapperne får til opgave at påtage sig rollerne som populære politikere og meningsdannere. Og så bestemmer publikum, hvem de skal parodiere, og hvilke emner der skal rappes om. 

På Re:Act-området finder du også containeren “Room of Raptivism”, hvor du kan opleve videoinstallationskunst med rappere, der beskriver, hvordan de bruger stemmer, rim og rytmer som aktivistisk værktøj. Træd ind i containeren, og overgiv dig selv til et univers af politisk rap og hiphop, der flytter grænser. 

Det hele sker fra 30. juni til 2. juli i Camping West. Kom og vær med, når kunstnerne sætter lyd, ord og bevægelse på dine rettigheder – og gearer dig til at forsvare andres! 

Her er alle dem, du kan møde på Re:Act:

Ahmad Shukri, Aysha Amin, Nadeen Aiche, Rahim Abdullah (DK)

AYIRA (IR)

Elbanovic, Elias Ben Afia, Den Lette Gade, Conradi, Flammen, Akapelle (DK)

Glenn Bech (DK)

Gry Stokkendahl Dalgas (DK)

Haidar Ansari (DK)

Kaka, Funch & Silhouette (DK)

Khaled Harara (PLE)

Klaskefar, Fabeldyret & Ham Den Lange (DK)

Mare Advertencia (MEX)

Mino Danmark (DK)

OTOY (UKR)

Peimi, Amro, Semphiz (DK)

Queer Music Agency, Elijah Kashmir, Tandem (DK)

Rebecca Kjerstad (DK)

Street Studies (DK)

Strictly Silk, KFP, Sabaah (DK, KEN)

Szim, IRIS & Josie Amadonna (DK)