Af Marie Hvingelby, frivillig journalist i Roskilde Festivals Mediehus.
Du har danset i støvet foran Eos, flirtet i campen og mærket solen bage. På Roskilde Festival kan der ske meget på kort tid – og nogle gange har man brug for at stoppe op og mærke efter.
Derfor findes der Soft Spots rundt omkring på festivalen. Små oaser spredt ud over festivalpladsen, hvor du kan tage en pause, få en samtale om det svære – og måske en midlertidig tatovering med et vigtigt budskab.
Bag Soft Spots står en række stærke organisationer, der arbejder for tryghed, trivsel og åbenhed: Sex & Samfund, DareGender, Everyday Sexism Project Danmark, Psykiatrifonden og Mino Danmark. De er her for at skabe samtaler og støtte midt i festen.

Amanda Ritz, projektleder i Sex & Samfund, forklarer, hvorfor det giver mening at tage snakken om samtykke netop her:
“Vi er her, fordi det er her, det sker – sex, kys, dans og promille. Og derfor giver det mening at tale om grænser og samtykke."
Organisationen har 30 frivillige på pladsen, som er klar til at svare på spørgsmål om fx samtykke, flirt og fortrydelsespiller – og til at tage snakken, når grænserne bliver mudrede.
Bianca Brønniche, der har bemandet Sex & Samfunds lykkehjul, oplever, at gæsterne er nysgerrige – og indimellem lidt i tvivl:
“Folk er generelt meget nysgerrige, og jeg oplever at folk kan blive usikre, når de får et dilemma. Pointen med samtykke er, at det er komplekst, hvilket også er grunden til at vi er herude. Det kan blive mudret, og derfor er vi med til at åbne snakken,” siger hun.
Under et telt møder vi tre frivillige, der netop har været ude med Sex & Samfunds ladcykel. En af dem, Johanne Dahl Bisgaard, har delt kondomer og tatoveringer ud – og fået både god stemning og gode samtaler retur.
“Det er cute at se, hvordan folk hjælper hinanden. De vil gerne have en tatovering helt nede ved røven, men stopper stadig op og spørger: ‘Er det okay’?”
Spørgsmålet går igen – og netop dét er en af pointerne med Soft Spots: At give plads til at spørge, mærke efter og tage en snak, før man handler.

Soft Spots er skabt, fordi tryghed og frihed hænger sammen. Når vi tør tale om grænser og det svære, kan vi være mere til stede i alt det sjove.
Amanda Ritz fra Sex & Samfund siger det sådan:
“Vi er ikke en løftet pegefinger – vi skaber et sanseligt rum, hvor du kan grine, lære og blive lidt klogere. Og måske få noget med tilbage til campen.”
Sex & Samfund har ikke professionelle rådgivere med, men de frivillige kan hjælpe dig videre, hvis du har brug for mere hjælp. Eller bare give dig en pause. Et nyt perspektiv. Og måske en tatovering, der minder dig om, at du godt må passe på dig selv.
Har du oplevet noget grænseoverskridende? Så tag fat i en af de frivillige iført veste. Du er ikke alene.
Her finder du Soft Spots – og det kan du opleve:
Alle organisationer har forberedt sig sammen før festivalen, delt erfaringer og trænet frivillige. Det betyder, at du bliver mødt med respekt, åbenhed og reel hjælp – uanset hvilket Soft Spot du besøger. Få et overblik her – eller kig efter ikonet i appen.
I West (C): DareGender og Everyday Sexism Project Danmark
Her kan du få lagt neglelak, deltage i en god samtale om sexisme, grænser og meget mere eller prøve deres menstruationssmerte simulator.
I East (L): Sex & Samfund
Her kan du få et kondom eller en tatovering, samt deltage i sex jeopardy og musikbingo.
På østsiden af Orange Scene: Psykiatrifonden
Har du fået for mange sanseindtryk, eller har du behov for en snak om alt det svære ved at være på festival? Mød psykiatrifondens rådgivere til en uforpligtende samtale.
Pop-ups: Mino Danmark – find dem på pladsen i deres campingvogn
Mino Danmark har hver dag nye aktiviteter, så du kan roligt kigge forbi alle dage. Hver dag stiller de gæsterne på Roskilde Festival et spørgsmål, og poster dagens svar på deres sociale medier.