BRÌGHDE CHAIMBEUL

BRÌGHDE CHAIMBEULUK

ONSDAG 3. JULI

Skotsk stortalent forener fans af folk og eksperimentalmusik via sækkepibens klang

  • Onsdag 3. juli
    19.30, Platform

Den unge musiker Brìghde Chaimbeul har formået at bringe den særlige klang af de skotske smallpipes (en variant af sækkepiben) langt ud over folkemusikkens grænser.

Chaimbeul, der er vokset op i en musikalsk familie på Isle of Skye, og som har den keltiske musik i blodet, modtog allerede som teenager BBC Radio 2 Young Folk Award, og i 2019 skabte hun lidt af en sensation med sit solodebutalbum The Reeling, der ikke alene opnåede massiv hæder i førende folkemusikkredse, men som også nåede et publikum blandt fans af eksperimenterende musik. Siden har Chaimbeul spillet på en lang række prestigefyldte festivaler, hun har optrådt for verdens ledere til COP 26-åbningsceremonien og samarbejdet med art pop-stjernen Caroline Polachek.

Selv fortsætter hun med at udforske sit eget instruments klang, både i mere traditionelle retninger som på albummet Las (2022) og i mere eksperimenterende retning, som på det seneste album Carry Them With Us, hvor hun samarbejder med den saxofonisten Colin Stetson. Her bruges sækkepibens kraftfulde droner til at skabe et atmosfærisk udtryk med tråde til minimalisme og ambient, samtidig med at dybe folkemusikalske traditioner klinger med i de smukke melodiske passager. Albummet høstede superlative anmeldelser og var at finde på mange lister over årets bedste plader i 2023.

At opleve Chaimbeul fordybe sig i sit instrument live er en nærmest hypnotisk og helende oplevelse, og det bliver uden tvivl noget helt særligt at høre hende optræde på Roskilde Festivals Platform-scene til sommer.