DEENA ABDELWAHED

DEENA ABDELWAHEDTN

TORSDAG 4. JULI

Visionært bud på lyden af fremtidens arabiske club-musik

  • Torsdag 4. juli
    20.00, Apollo

Den tunesiske DJ og producer Deena Abdelwahed er med helt i front, når det kommer til at skabe et kontemporært lydspor til den arabiske klubscene.

Her flettes traditionel mellemøstlig dansemusik og arabiske rytmer sammen med mørke elektroniske understrømme, tung bas og kantede beats til en visionær og konstant foranderlig musik. Det er en musik, der undersøger komplekse lag af moderne arabisk identitet, men som samtidig går lige i kroppen og dansemusklerne.

Det har Deena Abdelwahed bevist med blændende shows på festivaler som Rewire og CTM, og hun har i særdeleshed vist det på sit seneste album, Jbal Rrsas ج​ب​ل ا​ل​ر​ص​ا​ص, hvor hun med hjælp fra den syrisk/irakiske musikforsker Khyam Allami har arbejdet med at dekonstruere den vestlige bias, der er skrevet ind i mange producerværktøjer, og i stedet udforske traditionelle mellemøstlige skalaer.

Albummet høstede blændende anmeldelser og var bl.a. at finde på Pitchforks liste over de bedste elektroniske udgivelser i 2023. Deena Abdelwahed er også et højt respekteret navn blandt andre musikere. Hendes originale tilgang til den elektroniske dansemusik imponerede bl.a. Fever Ray så meget, at de inviterede hende med som gæst på albummet Plunge. Nu får Roskilde Festival chancen for at opleve en af de mest interessante elektroniske musikere fra Mellemøsten lige nu.