SAM LEE 16X9

Sam LeeUK

ONSDAG 3. JULI

Et kærlighedsbrev til naturens mangfoldighed fra engelsk folk-visionær

  • Onsdag 3. juli
    17.30, Gloria

I en ny britisk bølge af progressive folkemusikere er Sam Lee en af de mest bemærkelsesværdige. På sine drømmende rejser ind i folkemusikken betræder han ikke kun de stier, kunstnere som Bert Jansch og Nick Drake har vandret før ham. Han åbner også passager ind i en ny økologisk bevidsthed og bruger folkemusikkens sprog til at skabe opmærksomhed om naturens skrøbelighed.

Sam Lee markerede sig i 2012 som en stærk ny stemme i folkemusikken med sit debutalbum, Ground of its Own, der blev nomineret til en Mercury Prize. Siden har han udviklet sit righoldige musikalske sprog på en række roste plader, der ikke blot bruger folkemusikkens traditioner til at forbinde fortid og nutid, men også til at forbinde mennesket med den øvrige natur.

Hans økokritiske tilgang til folkemusikken slog tydeligt igennem på mesterværket Old Wow fra 2020. Her fik han hjælp af bl.a. Suede-guitarist Bernard Butler og Cocteau Twins-sangerinde Elizabeth Fraser på en række smukke sange, der i folkemuskkens ånd stillede sig solidarisk med marginaliserede stemmer i samfundet, men som også udtrykte solidaritet med andre arter, der trues af menneskets destruktive færd.

På sit nye album songdreaming dykker han endnu dybere ned i den økokritiske folkemusik med en række sange indsamlet på de britiske øer. Selv beskriver han sangene som en suite af kærlighedssange til naturen og en hyldest til diversitet, både blandt mennesker og i naturen. Diversitet er der også i arrangementerne, der favner både akustisk folk, dronende lydlandskaber og hymniske korarrangementer fra et London-kor bestående af transkønnede sangere. I en verden præget af klimakrise er Sam Lees tilgang til folkemusikken dybt relevant, og vi ser frem til at opleve den visionære musiker på Roskilde.