Photographerjacobfredegaardhansen Prisma@RF23 36

Bliv guidet gennem musikken

09.04.2024Guides

Er du overvældet af vores bugnende musikprogram? Drømmer du om at lære nogle af de mange perler at kende, inden du lander på festivalen? Eller vil du bare gerne finde alt det, der er lige dig? Så er dette din guide.

Roskilde Festival 2024-plakaten er fuldendt! Den indeholder 186 navne og strækker sig over 43 lande, og vi har netop offentliggjort yderligere 53 musiknavne til programmet (læs mere om dén nyhed her).

Hvor skal du starte henne? Lige her! Vi sætter luppen foran nogle af de navne, der ikke står skrevet med de største bogstaver, og guider dig igennem kontinenter, fremtrædende stilarter og nogle af de mange enestående shows, som du kun kan opdage på Roskilde Festival 2024!

Årets festival i tal

186

musiknavne

Fra A(urora) til Z(ar Paulo)

43

nationaliteter

fordelt på fem kontinenter

8

dage

fyldt med fællesskab, musik, kunst og camping

Hiphop i mange afkroge

Vi starter med i rappens og hiphoppens verden, der kommer i mange afskygninger – også på Roskilde Festival.

Young Nudy
Er 21 Savages fætter og har også samarbejdet med sin kendte fætter, men ellers er der ikke mange musikalske fællestræk mellem de to. Young Nudys hiphop-univers er psykedelisk, sci-fi-inspireret og slimet, og det bliver en både medrivende og uforudsigelige oplevelse på Roskilde.

Cristale
Drill-scenens rising star, der besidder en stærkt personlig og poetisk blanding af hiphop, grime og drill

Cakes Da Killa
Hiphop-original, queer-helt og stærk historiefortæller. Har netop udgivet albummet Black Sheep, der allerede er blevet hyldet af anmeldere. Cakes trækker også hyppigt på referencer fra jazz og soul, men også house dominerer lydbilledet.

Noname
En af de absolut største navne inden for den mere kosmiske og soul-inspirerede hiphop-boldgade. Det bliver bidskt, vredt, poetisk og politisk, men også livsbekræftende, når Noname vender tilbage til Roskilde Festival med det nye album Sundial.

Og så skylder vi også at nævne den sjofle, provokerende nye stjerne Sexyy Red, den sydamerikanske sensation Trueno, den produktive boombap-rapper Estee Nack og den flamboyante sydstatsrapper Kari Faux.

Vi kan også være med herhjemme! Det beviser den danske stjerne Lamin, der får opgaven at åbne Orange Scene til sommer. Mange af jer er allerede helt oppe at køre over årets Orange-åbner, og det bliver en kæmpemæssig dansk fest. Og så er der også en vis hitkonge… Gilli, som vi allerede for et halvt år offentliggjorde til årets plakat.

Fra den lette rocklyd til det tungeste metal

Gør dig klar til en masse profiler, der definerer den nye rocklyd.

Alvvays
Intelligent og medrivende sangskrivning fra de nye mestre af guitarbåret indie-pop. Med stærke melodier, poetiske tekster og en lyd, der sender klare hilsner til 80’ernes guitarpop og indie, har canadiske Alvvays markeret sig som et godt bud på et af tidens hotteste alt-pop navne.

The Last Dinner Party
Definitionen på cool. De über-hypede briter udgav tidligere i år debutpladen Prelude To Ecstasy under stor bevågenhed, og pladen høstede store anmelderroser. Gruppen har samtidig bevist, at de er et imponerende stærkt liveband.

English Teacher
Besidder den samme coolness, swagger, stilsikkerhed og nationalitet som The Last Dinner Party og kan de blive de næste til at træde op på den øverste skammel på den alternative rock-skammel. På fredag udkommer debutpladen This Could Be Texas, der allerede rummer en lang række lovende singleudspil.

Bar Italia
Skaber skævende og atmosfæriske sange, som går på fangst i alternativ musikhistorie. Ikke desto mindre kommer de frem med et originalt udtryk præget af både postpunk, grunge, dream pop og slackerrock.

Kim Gordon
Den støjende New York-legende slog sine folder som medskaber af den banebrydende avant-rockgruppe Sonic Youth, og 70-årige Kim Gordon er aktuel med albummet The Collection, der er blevet mødt af begejstrede anmeldelser.

Amen Dunes
Rost sangskriver, der til maj endelig vender tilbage med første plade i seks år. Start med det mesterlige album Freedom fra 2018.

En ekstrem oplevelse lige i ansigtet

Vil du have det mere spraglet, punket, eller eksplosivt, må du ikke misse onsdagen på Avalon-scenen, hvor du får en unik og nærgående koncertoplevelse i øjenhøjde. I en aften, der står i ekstrem- og punkmusikkens tegn, spiller fem bands nemlig midt på gulvet til et helt særligt floorshow på Avalon. Der er tale om The Hirs Collective, Prison Religion, Taqbir, danske Decorticate og Selvhenter samt amerikanske Ragana, der sidste år udgav albummet Desolation’s Flower, som fik prædikatet ”Best New Music” af musikmediet Pitchfork. Forvent intense shows, flyvende udskiftninger og enestående musikalitet, der går lige i hjertet – og lige i ansigtet.

Du må heller ikke misse Lovebites – japansk heltemetal på steroider(!) – og skal det være endnu tungere og helt mørkt, skal du også opleve de amerikanske metalfornyere Tallah og den hårdtslående supergruppe Better Lovers, der leverer en intens metalcore-magtdemonstration.

De vildeste elektroniske fester

Vil du i stedet flytte fødderne og mærke euforien midt på dansegulvet, er der masser af elektronisk musik på plakaten.

Overmono
Anmelderrost brødreduo fra Wales, der blander techno med 2-step garage, opklippede vokaler og poplyd. Tjek debutalbummet Good Lies fra sidste år, en rejse gennem moderne britisk klublyd. Som legekammeraten Fred again.. gjorde det på Roskilde Festival i 2022, lukker de i år Apollo-scenen med en kæmpe fest.

Barry Can’t Swim
Festligt og rørende bliver det også, når den hypede brite Barry Can’t Swim spiller. Blander elektronisk klubkultur med jazzet afrobeat og er allerede blevet sat i bås med navne som Jamie xx, Four Tet og Fred again.., når det kommer til at levere en forløsende fest.

Brutalismus3000
Eksplosiv smadretechno på fra den selvbestaltede nu-gabber-post-techno-punk-duo. Berlinerduoen er berygtet for nogle vilde liveshows, der blander lynhurtige gabber med popsamples. Husk at strække kroppen godt ud før og efter koncerten!

Sofia Kourtesis
Den Berlin-baserede peruvianer udgav sidste år albummet Madres, der havnede på mange årslister. Hendes spansksprogede sange handler om alt fra tilhørsforhold til seksualitet gennem et mi af house og techno. Til sommer giver hun sin første danske koncert.

Er du til endnu flere fester og elektroniske energiudladninger, må du også tjekke Abadir & Hogir, Róisín Murphy, Nia Archives, Jessie Ware, Lorenzo Senni, Romy, Ran Cap Duoi og LSDXOXO.

Introspektive lyde og fordybende sus

Indimellem de mange højenergiske fester skal du også helt ned i gear. Her er en række kunstnere, der dyrker det intime, udfolder store musikalske universer og får dig til at udbryde "whoa".

ML Buch
ML Buch er blevet skamrost af musikanmeldere herhjemme og i udlandet for sit mix af futuristisk pop og lo-fi rock. En innovativ formidler med en storslået stemme, der leverer en originalt og drømmende show.

Eartheater
En visionær sangskriver, der ikke lader sig putte i en kasse. Har arbejdet sammen med Moor Mother og Caroline Polachek og veksler sømløst mellem eksperimenterende elektroniske lydrejser, dunkel trip-hop og klassisk kompositionsmusik. Kommer med de to spritnye album, Powders og Aftermath.

Nick Shoulders
Amerikansk country-fornyer med en vokal, der hvisler som en ensom togfløjte i natten med udstrakt brug af fløjt og jodling. Tjek albummet All Bad fra 2023, der er et vidnesbyrd om Nick Shoulder’s unikke vokal og stærke sangskrivning – fra bluesy ballader til munter country waltz og livlig cajun-inspiration.

Dean Johnson
En country-veteran, der i adskillige år har slået sine folder i bandet Sons of Rainier og i 2023 endelig udgav sit første debutalbum, Nothing For Me, Please. Albummet er spækket med ømme og længselsfulde sange, og det føles, som om sangene er blevet skrevet, mens Johnson har ligget på ryggen og stirret op på en stjerneklar nattehimmel.

Kara Jackson
Kommer til festivalen med et af de muligvis stærkeste debutalbums i senere år. Why Does the Earth Give Us People to Love er blevet hyldet som et mesterværk I talrige toneangivende medier. Sangene læner sig op af folkemusikkens tradition for protestsange og emmer af personligt sorgarbejde og en sjælden intimitet.

Sam Lee
En engelsk folk-visionær der skriver kærlighedsbreve til mangfoldighed, både blandt mennesker og i naturen. Udfolder akutisk folk, dronende lydlandskaber og hymniske korarrangementer og træder de samme stier, som Nick Drake og Bert Jansch har gjort før ham. Glæd dig til en stor stemme og en intim oplevelse.

Shovel Dance Collective
Arbejderklassens traditionelle protestsange møder queer modkultur og en postkolonial og intersektionel protest i dette kollektiv af ni folkemusikere. De medbringer instrumenter som harpe, trædeorgel, banjo og fløjte samt smukke, upolerede stemmer, når de gæster Danmark for første gang.

Den nye verdensorden

Musiktraditioner fra Afrika og Sydamerika skyller ind over os i sådan et uimodståeligt omfang. Her er nogle af kunstnere, der vil få dig til at bounce på måder, din krop ikke har bouncet før.

Bad Gyal
Catalansk popdiva, der forener europæisk og latinamerikansk musikkultur som ingen anden. Bad Gyal er en megastjerne i hjemlandet og har gjort dancehall og reggaeton til en arena for kvindelig empowerment. Hun kommer med et spektakulært show og medbringer sit nye album, La Joia

Isabella Lovestory
Hun er blevet kaldt Montreals reggaeton-dronning, men egentlig stammer Isabella Lovestory fra Honduras. Hendes lyd emmer af lyst og glæde, og du skal forvente en underholdende og kinky oplevelse, der sætter gang i en kæmpe dans.

Tainy
Udråbt som en af de 10 vigtigste producere i det 21. århundrede af Billboard. Så er det sagt! Den visionære reggaeton-producer fra Puerto Rico udsendte i 2023 sit første soloalbum, DATA, hvor Bad Bunny, Skrillex, Myke Towers, Four Tet m.fl. kigger forbi.

Trueno
Argentinsk rapsensation, der blander old school hiphop og trap med reggaeton og elementer af argentinsk folklore. I 2022 gav han en forrygende Tiny Desk-session, har turneret med Gorillaz og er allerede godt i gang med at markere sit navn i Europa. Start med albummet Bien o Mal og glæd dig til nyt fra Trueno i 2024.

Omah Lay
Et af de mest spændende nye afropop-navne. Det har du ikke kun fra os, også BBC og Apple har smidt denne betegnelse efter den nigerianske producer, sanger og sangskriver Omah Lay. Han skriver fængende og originale popmelodier på en bund af afrobeats og R&B-indflydelser, og et nyt album er på vej.

Fridayy
Gospelinspireret R&B møder elementer af afrobeats hos amerikanske Fridaay, der første gang brød igennem på features hos DJ Khaled, Lil Baby, Jay-Z og John Legend. I 2022 udgav selveste Def Jam hans debut-EP, hvor Fridayy understreger, at han også er en gudsbenådet sangskriver og producer.

Fremadskuende reggaeton-aften på Apollo

Få et skud reggaeton af den mest visionære slags på Apollo-scenen, hvor ingen ringere end Rosa Pistola har sammensat et hæsblæsende program, der selvfølgelig også tæller hende selv. Rosa Pistola er en vital kraft på den progressive reggaeton-scene og er samtidig dybt engageret formidler af reggaetonkulturen. Udover Rosa Pistola vil du også kunne opleve et syret og futuristisk tag på lyden med colombianske Bclip samt Debit, der i 2022 udgav det skamroste album The Long Count.